Teknoloji

AMD Tarihi ve Altın Çağı

AMD tarihi ile bilinmesi gereken bir teknoloji şirketi. Bu başlık altında siz değerli okurlarımız için AMD firmasından söz ediyor olacağız.

Günümüzün en önemli şirketleri arasında bulunan AMD, Intel’in en büyük rakibi olmaktadır. Jerry Sanders tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan AMD’nin 2021 yılı verilerini incelediğimizde gelir 16.4 milyar dolar olurken net gelir 3.16 milyar dolar olarak açıklandı. Şirketin mal varlığı 12.4 milyar dolarken değeri 7.5 milyar dolar olmakta. AMD’nin genel merkezi ise ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunuyor.

AMD Tarihi

AMD, 1 Mayıs 1969 tarihinde Intel’den yaklaşık 1 yıl sonra kurulan bir teknoloji şirketi. Kurulduğu dönemde yaptığı ilk işler arasında Intel’in yolundan giderek onun işlemcilerini kopyalamak yer alıyordu. Örneğin Intel, 1.25 MHz tek çekirdekli bir işlemci ürettiğinde AMD, bu işlemciyi kopyalayarak ve hız aşırtma yaparak 1.5 MHz olarak piyasaya sunuyordu. 70’li yıllarda henüz çoklu çekirdek olayı yoktu. Ayrıca 64 bit teknolojisi de çıkmamıştı.

AMD Tarihi

AMD’nin yapmış olduğu bu durum Intel’in dikkatini çekmişti. Çekişmeli bir süreçten geçen ikili, IBM’in Intel ile yapmış olduğu anlaşma sayesinde sona ermişti. Intel, AMD’ye işlemci haklarını devrederse IBM, kendi bilgisayarlarında Intel işlemcilerini kullanacağını açıklamıştı. Intel, bu teklifi kabul etti ve AMD, bu şekilde rahat rahat işlemci geliştirmeye başladı.

AMD tarihi asıl 90’lı yıllardan sonra uçuşa geçiyor. Bu dönemin dikkat çeken detayları arasında AMD ile Intel’in aynı sokete sahip olması nedeniyle aynı anakartı kullanması yer almakta. Bu durum, işlemci alanlar için avantaj sağlıyordu. Bu durum yıllarca devam etti.

90’lı yılların sonunda artık kendi işlemcilerini üretme kararı alan AMD, dünyanın ilk 64 bit işlemcisini üretirken aynı zamanda çok çekirdek desteği de sunmaya başladı. Intel ise 64 bit işlemci haklarına sahip olmadığı için bir süre daha 32 bit işlemci üretmeyi sürdürdü. En sonunda Intel, AMD’nin kapısını çalıp 64 bit işlemci haklarını satın almış oldu. Buna rağmen AMD, 2000’li yılların başında altın çağını yaşamış oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu