Brusella Tedavisi Nedir? Nasıl Oluyor?

Brusella tedavisi ile birlikte merak edilen bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Hastalık, özellikle hayvancılık ile uğraşanların başına gelebilir.
Tarım ve hayvancılık, ülkemizde önemsenmesi gereken bir durum. Bundan dolayı bu alan ile ilgilenen pek çok çiftçi yer alıyor. Brusella da genel olarak çiftçilik ile uğraşan insanların karşılaştığı bir sorun olmakta. Brusella, hayvanlardan insanlara bulaştığı için bundan dolayı hayvanlarla uğraşan insanların dikkat etmesi gerektiği bir hastalık.
Başlıklar
Brusella Nedir? Brusella Belirtileri
Brusella, hayvanların enfeksiyon kapması ile birlikte ortaya çıkan bir hastalık. Hastalığın hayvanlardan insanlara geçmesine ise bruselloz deniyor. Bu hastalığın bulaşma yollarından birisi hasta olan hayvanlar ile doğrudan temasa geçmek. Bu şekilde hastalık, havadan yayılabilir. Bir diğer bulaşma yolu ise çiğ süt, çiğ et veya pastörize edilmemiş peynir gibi hayvansal ürünlerin tüketimini gerçekleştirmek. Bunun yanı sıra brusella hastalığının açık yara yoluyla da vücuda ulaşma ihtimali bulunuyor.
Brusella tedavisi öncesinde hastalığın belirtilerinin de bilinmesi gerekiyor. Hastalık belirtilerinden birisi ateşlenme olarak yer almakta. Ateşlenme ile birlikte hastada titreme durumu da görülebiliyor. Bu belirtilerin yanı sıra kişi kendini daha yorgun ve daha halsiz hissedebilir. Bu durum, bireyin çalışma performansını etkileyebiliyor.

Diğer belirtiler arasında kas ağrıları, vücut ağrıları ve kemik ağrıları gib ağrılar da görülebiliyor. Bir diğer belirti olarak iştahsızlık ve kilo kaybı açıklanırken bunlara ek olarak bir de geceleri terleme belirtisi görülebilir.
Bu belirtilere ek olarak vücut genelinde yayılma ihtimali bulunan bu hastalığın diğer belirtileri arasında karaciğer apsesi oluşması, sinir sisteminin sorunlar ile karşılaşması ve kalpte yaşanan sorunlar açıklanabilir.
Brusella Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Hastalık için tanı konurken kan ve idrar testi uygulanır. Uygulanan test sonucuna göre kişinin durumu ile ilgili veriler ortaya çıkar. Bu tür hastalık ile karşılaştığı tespit edilen bir hasta için antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Bu hastalık, bakterilerin yol açtığı bir durum olduğu için antibakteriyel tedavi oldukça işe yarar. Bazı tedaviler birkaç günde bazıları birkaç haftada olumlu sonuç verebilir.
Brusella tedavisi için uygulanan ilaç tedavisi sonucunda olumlu sonuçlar yer alıyor olsa da insanların merak ettiği bir soru bulunmakta: Bu hastalığın bir aşısının yer alıp almadığı. Hastalık ile ilgili bir aşı bulunmamakta.
Brusella Hastalığından Korunmak
Bruselloz hastalığından kendini korumak isteyen bireylerin dikkat etmesi gerektiği birçok şey bulunuyor. Bunlardan birisi hayvanlara yaklaşırken dikkatli olmak. Her ne kadar hayvanın sağlıklı olduğu düşünülse de hayvanın hastalık riski taşıması da mümkün olabilir. Özellikle hangi hayvanın taşıyıcı olduğu her durumda bilinmeyebilir. Özetle hayvanlara karşı önlemler alınarak temiz bir şekilde yaklaşılmalı. Ayrıca hayvanlarla uğraştıktan sonra temizlik ihtiyacı giderilmeli. Bu gibi ortamlarda her halükarda titiz olmak gerekiyor.
Brusella tedavisi yaptıran bir birey veya bu hastalık ile karşılaşmamış olanların dikkat etmesi gerekmiş olduğu şeylerden birisi de etlerin iyi pişirilmesi. Çiğ etlerde bakterilerin bulunması mümkün oluyor. Bundan dolayı iyi pişmiş etlerin yenmesi gerekiyor.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken durum çiğ süt tüketilmemesi gerektiği. Çiğ süt yani yeni sağılmış sütler mikrop yuvası olabilir. Bundan dolayı içilebilir hale gelmesi için pastörize edilmesi gerekir. Yapılan işlemin sonucunda süt, bakterilerden arındırılır ve temiz bir şekilde tüketilir. Bunun yanı sıra süt ürünlerinin de pastörize bir şekilde tüketilmesi gerekir. Peynir, kaşar peyniri ve yoğurt gibi pek çok ürünün temiz olması, sağlıklı bir tüketim anlamına geliyor.