C# Programlama Dili ve Tarihi

C# programlama dili özellikleri ve tarihi ile beraber insanların ilgisini çeken bir konu olmakta. Gelin sizlere C# dilinden detaylıca bahsedelim.
Günümüzün en çok kullanılan programlama dillerinden birisi haline gelen C#, kullanım kolaylığı ve insan diline yakın olması sebebiyle oldukça tercih ediliyor. Dünya genelinde en çok kullanılan yazılım dili %65’in üzerine çıkan JavaScript olurken C#, %28 ile sıklıkla kullanılan 8. programlama dili olmakta. C#’ın bu kadar ön planda olmasının nedenlerinden birisi Microsoft’un yaptığı destekler ve dilin pratikliği ve modern olması olarak açıklanabilir. Microsoft, yazılım dilini zaman zaman güncelleyerek dilin yapısını güncellemeyi sürdürüyor.
Başlıklar
C# Programlama Dili
C#, 2000 yılında Microsoft tarafından geliştirilmeye başlanan ve son olarak 11. sürüm ile karşımıza çıkan bir yazılım geliştirme dili. 22 Şubat 2022 tarihinde karşımıza çıkan bu sürüm, yeniliklerle yazılımcıları mutlu ederken insanların daha kolay bir şekilde uygulama geliştirmesine de olanak tanıyor.
Nesne yönelimli programlama dili olan C# programlama dili, aynı zamanda fonksiyonel, olaya dayalı ve yapısal bir şekilde de yer alıyor. Microsoft’un geliştirmiş olduğu Visual Studio üzerinde yer alan bu dilin dosya uzantısı “.cs ve .csx” olarak belirtiliyor.
C++, Java, Pascal, VB ve Haskell gibi pek çok dilden etkilenerek geliştirilen yazılım dilinin etkilediği diller arasında D, J#, F#, Swift, TypeScript ve Rust gibi çeşitli diller bulunuyor. Bazı alanlarda Java diline benzemesi özellikle C# ve Java kullanan programcıların dikkatini çeken bu detay da bazı alanlarda konuşulur. Orta seviye programlama dili olan C Sharp, masaüstü uygulaması geliştirirken kullanıldığı gibi Android, Linux veya Mac OS gibi farklı uygulamaların geliştirilmesinde de kullanılabiliyor.
C#’ın özelliklerinden de kısaca söz edelim. C# programlama dili basit, modern ve genel amaçlı bir şekilde kodlamaya uygun olarak tasarlandı. Örneğin bu dil ile beraber sohbet uygulaması, oyun veya ürün hesaplayıcı gibi şeyler kodlanabilirken işletim sistemi gibi daha üst düzey yazılımlar geliştirilemez. C# ile işletim sistemi geliştirmek için ayrı kütüphanelere ve derleyicilere ihtiyaç duyulur.
.NET ile geliştirilen uygulamaların en önemli güvenlik zaafiyeti kodlarının kolaylıkla çalınabiliyor olması. Eğer bir kullanıcı .NET tabanlı C# yazılımı geliştirirse bu yazılım, tersine mühendislik yoluyla çözülebiliyor. Bundan dolayı ekstra önlemler alınması gerekiyor. Bunun yanı sıra C#, aynı zamanda fonksiyonel bir dil. Bu sayede fonksiyonlar kullanılarak kod, daha özel hale getirilebiliyor.
C# Dilinin Kullanım Alanları
C#, pek çok alanda kullanıma açık bir yazılım geliştirme dili. C#’ın kullanılabileceği alanlar arasında masaüstü uygulaması geliştirme yer alıyor. Bir kullanıcı, C# ile beraber sohbet, portal ve mağaza gibi pek çok masaüstü uygulama geliştirebilir.
C#, çapraz platform desteği sayesinde oyun, mobil uygulama ve bu gibi şeylerin kodlanmasına da olanak tanıyor. Örnek olarak Unity oyun motoru ile beraber C# programlama dili kullanılarak bir oyun geliştirilebilir. Bu oyun, farklı platformlarda yer alabilir. Aynı şekilde C# ile beraber mobil uygulama da yapılabilir.
C#’ın Tarihi
C#, ilk olarak 1999 yılının Ocak ayında geliştirilmeye başlanan bir yazılım dili. Geliştirme süreci sırasında “Simple Managed C” olarak adlandırılan bu dil, sonrasında “C-like Object Oriented Language” şeklinde yer almaya başladı. 2000 yılının Temmuz ayında geliştirici konferansında tanıtılan C#, bu süreçten sonra yazılımcıların kullanımına sunuldu ve yavaş yavaş en çok kullanılan diller arasına girmeye hak kazandı.