Bilim

Çift Yarık Deneyi ve Gizemli Sonuçları

Çift yarık deneyi son yılların en çok konuşulan deneylerinden birisi haline geldi. Peki kaçınız bu deneyi tam olarak anladınız?

Kuantum evreni, sunduğu gizemli olaylarla ilgi çeken bir ortam. Bilindiği üzere atom altı dünyasına kuantum evreni veya buna benzer isimler deniyor. Kuantum dünyası öyle bir yer ki kafa karıştırıcı pek çok detay da mevcut. Uzmanların yaptığı bir deney olan çift yarık deneyi de tam da bu noktada insanları düşündürmüş durumda. Sizlere elimizden geldiğince deneyi anlaşılır bir şekilde açıklayacağız.

Başlıklar

Kuantum Fiziği

Bu deneyi anlamak için öncelikli olarak kuantum fiziğini bilmek gerekiyor. Dünyada pek çok fizik yasası bulunuyor. Bir de atomların altında yer alan bizim bildiğimizden daha farklı bir fizik yer alıyor. Yani atomun içerisinde yer alan fiziğin ismi kuantum fiziği olarak adlandırılıyor.

Kuantum fiziğinin asıl can alıcı noktası şimdi başlıyor. Atom altına yani atomun iç kısmına girildiğinde farklı bir dünya bizleri karşılıyor. Adeta yeni bir evren gibi. Uzaya benzemesiyle dikkat çeken bu yerde farklı bir fizik yasası var.

Çift yarık deneyi başlığına geçmeden önce kuantum fiziğinin daha iyi anlaşılması için elektron örneği verelim. Elektronlar, nötron ve protona sahip olan çekirdeğin çevresinde dönen varlıklar. Bu varlıklar, çok hızlı bir şekilde hareket ediyor ve aynı anda birden fazla noktada bulunuyor. Örneğin bir elektron hem burada hem orada olabilir.

Çift yarık deneyi

Çift Yarık Deneyi

Elektron meselesi kafanızı karıştırmış olabilir fakat uzmanlar da tam olarak bu dünyayı keşfetmiş değil. Bundan dolayı çok detaylı bir bilgi sunamayız. Şimdi gelelim çift yarık deneyine. Bu deneyde top, su, ışık ve elektron kullanılıyor. Bu eşyalar tabanca ile atılmak üzere bekliyor. Karşı tarafta bir duvar ve ortada ortası delik bir duvar yer alıyor.

Önerilen Yazı:  Nükleer Enerji Güvenli mi?

Top atıldığında toplar, ortadan geçerek duvarın ortasına yapışır. Eğer delik sayısı artarsa toplar atıldıktan sonra duvarda daha fazla çizgi oluşur. Aynı deney su ile denendiğinde tek bir delikte su, dalga halinde ilerler. Eğer delik çiftleşirse bu durumda dalgaların sayısı birbirine çarparak artar. Işık da benzer şekilde çalışır.

Çift Yarık Deneyinin Şaşırtıcı Sonucu

Çift yarık deneyi ile ilgili asıl olay elektronlarda başlıyor. Ortada çift delikli bir duvar olduğunu ifade edelim. Uzmanlar, elektron tabancası ile elektronları bu deliklerden atarak karşı taraftaki duvara yapışmasını sağlayacak. Gelin ilk sonuca bakalım.

Deneyin sonuçları bilim insanlarını şaşırtmıştı. Çünkü elektronlar, duvarda iki çizgi değil, birden fazla çizgi oluşturmuştu. Aslına bakarsak beklenen şey çift çizgi oluşmasıydı. Devamında bir gözlemci yerleştirilerek deney tekrar edildi. Deneyin sonucu daha da şaşırtıcı oldu. Bu sefer elektronlar, çift çizgi oluşturuyordu. Yani elektronlar gözlemci varken top, gözlemci yokken su veya ışık dalgası gibi yayılıyordu.

Çift yarık deneyi her ne kadar bu şekilde gizemini korusa da bazı teoriler ortaya atılmaya başlandı. Bunlardan birisi elektronların bilincinin olması. Bu teoriye göre elektronlar, bir bilince sahip ve takip edildiklerini anlayınca hemen bir nesne gibi davranıyorlar. Takip edilmeyince ise kuantum fiziğini uyguluyorlar.

Bir diğer teori ise elektronların dalgalardan etkilenmesi olarak açıklanıyor. Bu daha mantıklı bir sebep olarak görülebilir. Bu teoriye göre ise elektronlar, gözlemci cihazdan yayılan dalgalardan etkileniyor. Bu sebeple düzgün bir şekilde çift çizgi oluşturuyor. Dalgalar olmadığında ise daha fazla çizgiye yer veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu