CSS Dili ve Özellikleri

CSS dili, web tasarımı yaparken kullanılan işaretleme dillerinden birisi olarak yer alıyor. Gelin bu dil ile ilgili detaylı bilgilere değinelim.
CSS, bazıları için programlama dili olarak adlandırılsa da aslında bu hatayı yapmamak gerekiyor. Web dilleri arasında bulunan CSS, bir işaretleme dili olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Bu dilin işaretleme dili adlandırılmasının nedeni programlama dili şeklinde kullanılmaması. Bu dil, HTML etiketleri arasında bir noktayı işaretleyerek hedefe özellik eklemeyi sağladığı için işaretleme dili olarak yer alan bir yapı. Yazılım dünyasında özellikle web sitelerinde sıklıkla kullanılan CSS, web sayfalarının daha güzel gözükmesinde büyük bir rol oynuyor.
Başlıklar
CSS Dili Hakkında Bilgi
İşaretleme dilleri arasında öne çıkan CSS dili, web sayfası tasarımını güncellemek için kullanılan bir yapı olmaktadır. “.css” dosya uzantısına sahip olan bu dil, internet ortamında “text/css” dosya türü olarak tanımlanır. İlk olarak 17 Aralık 1996 tarihinde ortaya çıkan tasarım dili CSS, bu tarihten sonra pek çok web sitesi geliştiricisine önemli yenilikler katmış oldu.
Güncel olarak CSS 4 sürümüyle bilinen işaretleme dilinin bilinen özelliklerinden birisi hem harici hem dahili olarak destek sunması. CSS ile birlikte yazılımcılar, “*.css” dosyası oluşturarak web sayfasının tasarım kaynağını dışarıdan çekebilir. Bunun dışında “<style>” etiketi sayesinde HTML kodları arasına CSS kodları yerleştirmek mümkün. Eğer çok sayfalı bir tema kodlanacaksa kod tasarrufu açısından ayrı bir tasarım dosyası oluşturulması tavsiye ediliyor.
CSS dili ile beraber karşımıza çıkan bir diğer özellik tasarımların değişmesinin yanı sıra animasyonlar eklenebiliyor olması. Animasyon desteği ile birlikte açılır menü, buton üzerine gelince tasarımının değişmesi ve bu gibi şeyler yapılabiliyor. Yazılımcıların CSS ile beraber hareketli video gibi muazzam performanslar da sergilediği biliniyor.
Bazı kullanıcılar aynı dosyada kullanılabilen 4 dil olan HTML, CSS, JS ve PHP arasındaki farkı merak edebiliyor. HTML, sayfanın iskeletini oluşturan bir yapı sunuyor. CSS ise iskeletin üzerine tasarım ekliyor. JS, diğer uygulamalar veya sayfalar arasında bilgi alışverişine olanak tanırken PHP veritabanı işlemleri ve dosya sistemi işlemleri gibi imkanlar sunuyor.
CSS Dilinin Kullanım Alanları
CSS, pek çok yerde kullanılabilir. CSS’in en büyük kullanım alanı web sayfasının görünümü güncellemek. CSS olmayan bir web sayfası çok basit durur. CSS ile beraber web sayfasının görünümünde ciddi değişiklikler yaşanır. Bir yazılımcı, isterse bir web sayfasındaki CSS dosyasını kaldırarak aradaki görünüm farkını inceleyebilir. Özetle CSS’in en büyük kullanım amacı web sayfası tasarımını düzenlemek.
Bu dil ile beraber bazı yazılımcılar, dilin özelliklerini sonuna kadar test etmek için çeşitli kodlamalar yazabiliyor. Örnek vermek gerekirse bir yazılımcı HTML, CSS ve JS kodları yazarak koşan bir at oluşturdu. CSS ile birlikte nelerin yapılabileceği kullanıcının hayal gücüne kalmış bir durum.
CSS Tarihi
CSS dili ile ilgili bilinmesi gereken şeyler arasında CSS’in tarihi olarak yer alıyor. 90’lı yıllarda internetin kamuya açık hale gelmesi ile birlikte internet kullanıcıları da internet sitelerinde dolaşmaya başladı. İnternet sitelerinin en önemli eksiklikleri arasında web sayfalarının yeterince geliştirilememesiydi. Yani sayfaların basit durmasıydı. Bunun için 10 Ekim 1994 yılında ilk adımlar atıldı. Yapılan çalışmaların ardından 1996 yılına gelindiğinde CSS 1 duyuruldu. Bu şekilde günümüz internet sitesi tasarımlarının tohumları atılmış oldu.
Bu tarihten sonra CSS 2 1998, CSS 2.1 2007, CSS 3 1999 yılında çıkarken CSS 4 ise ön sürüm olarak yayınlanan bir dil oldu.