Endüstri 5.0 Özellikleri

İnsanların internet üzerinde araştırmasını yapmış olduğu sorgular arasında Endüstri 5.0 özellikleri de yer alıyor. Gelin bu konuyu beraber araştıralım.
Sizleri 1700’lü yıllara götüreceğiz. Bu dönemde insanlar hayvan veya insan gücünü kullanarak üretim yapıyordu. Nüfus artışı ile birlikte artık insan gücü yetersiz kalmaya başladı. Bundan dolayı uzmanlar, bununla ilgili çalışmalar yaparak Sanayi Devrimi’nin doğmasına vesile oldu.
Başlıklar
Endüstriyel Devrimin Ortaya Çıkışı
Endüstri 1.0, 1700’lü yılların sonuna doğru buharlı makinelerin ortaya çıkması ile başladı. Geliştirilen ilk makineler ile birlikte artık kol gücü yerine makinenin gücünden yararlanılacaktı. Bu şekilde geliştirilen makinelerin yanı sıra buharlı tren, buharlı araba ve dokuma tezgahı da ortaya çıktı. Ayrıca elektrik ve telgraf gibi teknolojiler bu dönemde yaygınlaşmaya başladı.
Fabrikaların ortaya çıkmış olduğu Endüstri 1.0 döneminden sonra Endüstri 2.0 dönemi geliyor. Endüstri 5.0 özellikleri öncesinde bu dönemden de bahsetmek gerekir. Endüstri 2.0, 20. yüzyılda seri üretim ile beraber yaygınlaşmaya başladı. Seri üretim sayesinde artık ürünler daha kısa sürede üretilirken daha ucuza satılabilir hale geldi. Bu durum, tüketicilere olumlu yansıdı.

Endüstri 3.0 dönemi ise bilgisayarların ortaya çıkması ve bilgisayar teknolojilerinin fabrikalarda yaygınlaşmasıyla doğan bir dönem. Bu dönemde artık fabrikalarda bilgisayarlar ve robotlar kullanılmaya başlandı. Bu da üretim maliyetlerini azaltan bir durum haline geldi.
Endüstri 4.0 ise yapay zekanın hakim olduğu bir endüstriyel dönem. Bu dönemde fabrikalarda çalışan personel sayısı azalırken yapay zeka, robotları yöneterek üretimi hızlı bir şekilde yapıyor. Ayrıca analiz yaparak ürünlerin hangi şehirde ne kadar tüketildiğine göre gönderim sağlıyor.
Endüstri 5.0 Özellikleri
Endüstri 5.0, Japonya’da istihdam oranının düşmesiyle ortaya çıkan bir ifade. Buna göre yapay zeka ve makineler, üretimde tamamen rol alacak. Yani bir işçi bile fabrikada çalışmayacak. Bu durum işsizliği arttıracakmış gibi yorumlanıyor fakat bununla birlikte donanım ve yazılım alanında istihdam yükselişe geçecek. Bunu düşünerek hareket etmek gerekiyor.