Fındığın Faydaları, Pek Çok Derde Deva Besin

Fındığın faydaları bilinmesi gereken bir durum. Bu içerik ile beraber sizlere fındığın sunduğu avantajlardan bahsetmek istiyoruz.
Fındık, ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yetişen ve kurutulan bir besin olmakta. Faydaları ile bilinen bu besin, toplaması zahmetli olsa da sonuç olarak vücut için gerekli pek çok ihtiyacı karşılıyor. Bunlara birazdan değiniyor olacağız.
Başlıklar
Fındık
Fındık, yuvarlağımsı yapraklara sahip bir bitki. Çeşitleriyle farklı şekillerde bulunan bu ürün ülkemizde sivri, tombul ve yağlı gibi farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Dünya üzerinde kayıt altında olan fındık türleri arasında giresun fındığı, amerika fındığı, gagalı fındık, asya fındığı, yunnan fındığı, japon fındığı ve lambert fındığı bulunuyor.
Fındık, kışların ılık geçtiği nemli topraklarda yaşar. Ayrıca toprağın yumuşak olması gerekir. Yıllık 1.000 ile 2.000 mm yağış alan bölgelerde rahatlıkla gelişir. Karadeniz bölgesinde özellikle alçak kesimlerde fındık ağaçlarına rastlanıyor.
Fındığın faydaları öncesinde biraz da fındığın uğraştığı sorunlara değinmek gerekiyor. Fındık, her ne kadar yararlı bir ürün olsa da bazı tehlikelerle karşı karşıya. Bunlardan birisi küflenme. Küflenme nedeniyle fındığın görünümü etkileniyor. Bir diğer sorun son yıllarda bu bölgede yayılma gösteren çeşitli böcekler olmakta. Bunun gibi fındığı etkileyen pek çok organizma mevcut. Fındık üreticileri, ilaçlama yaparak fındık hastalıklarının önüne geçiyor.
Fındığın Tarihi
Türkiye, günümüzde en büyük fındık üretimi yapan ülke konumunda. Örneğin 2015 yılı verilerine göre ülkemizde 646.000 ton fındık üretilirken 2. sırada 125.000 ton ile İtalya yer alıyor. Pek çok hayvanın hatta kuşların dahi severek yediği bir besin olan fındığın Giresun’da yayılma hikayesini sizlere anlatalım.

Karadeniz’in birçok şehrinde bulunan fındık, aynı zamanda Giresun’da da ismini tescillemiş bir şekilde yer alıyor. Bundan dolayı Giresun’u örnek alarak hikayeyi anlatıyoruz. Aslına bakarsak fındığın Giresun’da uzun bir tarihi bulunuyor. Büyüklerin anlattığına göre bu bölgede fındıkların yanı sıra mısır tarlaları da bulunurmuş. İlerleyen dönemlerde bazı sebeplerden ötürü mısır ve kiraz bahçelerinin sayısı giderek azalırken fındık bahçeleri yayılmaya başlamış. Günümüzde Karadeniz sahil hattında sıklıkla fındık ağaçları ile karşılaşmak mümkün oluyor.
Fındığın Faydaları
Fındık, büyük faydaları bulunan önemli bir besin kaynağı. Bir insan, gün içerisinde az yemek yese de fındık ile takviye yapabilecek durumda. Fındığın içerisinde yüksek miktarda çeşitli besinler bulunur. Bunları şu şekilde açıklayalım:
- Yağ
- Doymuş yağ
- Potasyum
- Karbonhidrat
- Diyet lifi
- Şeker
- Protein
- C vitamini
- Demir
- B6 vitamini
- Magnezyum
- Kalsiyum
Fındığın faydaları arasında enerji deposu olması yer alıyor. 1 adet fındık yaklaşık 1 gram ediyor. Bu da bir fındığın 6 kalori olduğu anlamına geliyor. 10 gram fındık 60 kalori, 100 gram fındık 600 kalori. Yani bir insan, hiç bir şey tüketmeyip düşük hacme sahip olan yaklaşık 350 gram fındık tüketmiş olsa günlük ihtiyacını karşılamış oluyor. Tabii herkesin kalori ihtiyacı farklı olduğu için bu seviye bazılarında kilo yapabilir. Özetle yoğun enerjiye sahip olan fındık, beyni aktif tutar.
Enerji dışında fındığın aynı zamanda güçlü bir antioksidan olduğunu ifade edelim. C vitamini ve B6 vitamini içeren bu besin, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini koruyarak kişinin sağlığına önem gösteriyor. Bunun yanı sıra fındık tüketen insanlar kalp ve damar hastalıklarına karşı da daha iyi korunmuş oluyor. Kolesterolü düşüren fındık, kalp ritmini düzenleyerek kalp krizi riskini de azaltıyor.