Bilim

Kuantum Fiziği ve Kuantum Dolanıklık

Kuantum fiziği ve kuantum dolanıklık, bilinmesi gereken bir olay. Bu yazıda sizlere anlaşılır bir şekilde bu iki kavramdan bahsediyor olacağız.

Fizik yasaları, dünyamızda güzel bir şekilde işliyor. Her bir nesne, fizik kurallarına uygun bir şekilde hareket ediyor. Yerin çekme kuvveti, Dünya gezegeninin dönüşü, Güneş’in yaydığı enerji ve daha pek çok fiziki olay mevcut. Bizim dünyamızda her ne kadar fizik yasaları kusursuz bir şekilde işliyor olsa da kuantum dünyası olarak adlandırılan bu yerde fizik yasaları daha farklı. Burada olan olaylar, insanları hayrete düşürecek cinsten.

Başlıklar

Kuantum Fiziği Hakkında Bilgi

Aslına bakarsak kuantum dünyası olarak adlandırılan yer fizik kurallarının kapsama alanına giriyor. Çünkü fizik kurallarıyla hareket eden nesnelerin içerisinde kuantum fiziği yer alıyor. Kuantum dünyası, atom altı parçacıkların meydana getirmiş olduğu bir yer. Bazıları buraya kuantum evreni bile diyor. Çünkü evren, belirli fizik yasaları içerisinde işlem gerçekleştirirken kuantum evreninde olaylar daha farklı işliyor.

Bu fizik sistemi ile ilgili daha anlaşılır bir örnek verelim. Bir çamaşır askılığı düşünün. Askılığın sapına muazzam düzeyde yaklaşalım. Büyük oranda yaklaştıktan sonra artık atomlar görülmeye başlanacak. Buraya kadar her şey fizik yasalarına uygun ilerliyor. Atomun içine girildiğinde ise farklı fizik yasaları insanları bekliyor.

Kuantum fiziği, bilinen fizikten daha farklı işlediği için bu adı almış durumda. Atom altı dünyasına girdiğimizde çevrede elektron dolaşırken merkezde nötron ve proton yer alır. Aslında bunların da içine girildi fakat henüz teori aşamasında yani doğrulanmadı. Kuantum fizik yasasına göre elektronlar her yerde olabilir. Hem burada hem orada.

kuantum fiziği

Bunu gerçek hayattan örnek vererek anlatalım. Misal bulaşık makinesinde 5 adet tabak olsun. Bu tabakların yeri bellidir. Kuantum fiziğinde ise tabaklar aynı anda her pozisyonda olabilir hatta bulaşık makinesinin içerisinde bile olmayabilir. Yani kuantum dünyası, aynı anda iki veya daha fazla olasılığın gerçekleşebileceğini ifade ediyor.

Kuantum Dolanıklık

Kuantum fiziği dışında kuantum dolanıklık da önemli bir konu olarak yer alıyor. Kuantum dolanıklığa göre iki parçacık olsun. Bu parçacıklar birbiri ile senkronize hareket eder. Parçacıklar isterse milyonlarca ışık yılı uzaklıkta mesafede yer alsın yine de denge bozulmaz. Bir parçacık, sağa hareket ettiğinde diğeri sola hareket eder. Parçacık eğer + yüklü ise diğeri – yüklü olur. Kısaca parçacıklar birbirinin tersi şeklinde davranış gerçekleştirir. Kuantum mekaniğinde bu iki parçacık aynı zamanda ikiz parçacık olarak da biliniyor.

Kuantum Bilgisayar ve Kuantum İnternet

Kuantum bilgisayarı, kuantum fizik yasalarının ortaya çıkmasıyla geliştirilmeye başlandı. Kuantum mekaniğindeki bu olağanüstü gücü gören bilim insanları, kuantum sistemler üzerinde çalışmaya başladı. Kuantum bilgisayar, kuantum fiziğini kullanarak çalışan bir sistem.

Kuantum fiziği ile ilgili olan bu bilgisayarın normal bilgisayarlardan farkı merak edilebilir. Elektronik bir bilgisayar makine dili ile beraber çalıştığı biliniyor. Her makine dilindeki bir bit, ya 0 ya 1 olur. Yani bitler 0 ve 1’lerden oluşur. Kuantum bilgisayarlarda ise kübit kavramı kullanılır. Her bir kübit 0, 1 ve aynı anda 0 ile 1 olabilir.

Kuantum bilgisayarlarındaki hız o kadar yüksek ki bu bilgisayarlar ile birlikte muazzam sonuçlar elde edilebiliyor. Bu doğrultuda kuantum internet de geliştirilmeye başlanmış durumda. Henüz geliştirme aşamasında olan bu teknoloji ile beraber kuantum bilgisayar ve internetin hazır hale gelmesi, 21. yüzyılda büyük bir devrim gerçekleştirebilir. Çünkü bu teknoloji ile beraber gezegenler arası veri iletimi dahi anlık olabilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu