Küresel Isınma ve Sonuçları

Küresel ısınma, günümüzün en büyük sorunlarından birisi. Son zamanlarda kendini göstermese de aslında halen popüler bir gündem.
Dünyanın küresel çapta etkilendiği olaylardan birisi şüphesiz ki küresel ısınmadır. Çünkü küresel ısınma sebebiyle geçmiş yıllara oranla daha fazla doğal felaketler gerçekleşiyor. Doğal felaketler bir yana sıcaklık artışları da dikkat çeken bir durum.
Dünyanın pek çok bölgesinde yaşanan bu olay, son zamanlarda unutuldu. Sebebi koronavirüs salgını ve dünya çapında yaşanan ekonomik kriz. İnsanlar, bu olaylar sebebiyle her ne kadar küresel ısınmayı unutsa da aslında halen var.
Ülkemiz, son zamanlarda serin havalarla geçiyor yani önceki yıllara göre aşırı sıcak bulunmuyor. Bunun sebebi sıcak havaların Avrupa kıtasına kayması. Bu da Türkiye’nin ferahlamasına neden olmuş durumda. Yine de gelecekte yaşanabilecek olaylara karşı her ülkenin hazırlıklı olması gerekiyor.
Başlıklar
Küresel Isınma
Global warming yani küresel sıcaklık, dünya üzerindeki ortalama yer ve okyanus sıcaklığını belirten bir alan. Dünya genelinde yıllık ortalama sıcaklık kayıt altına alınıyor. Son yıllarda küresel ısınmada ciddi bir artış gözlemlenmekte. 1880 yılında 0 derecenin altında olan sıcaklık 1920 yılında -0,5 dereceye yaklaştı. 1940 yılında 0,2 derece ve 1980 yılında 0,4 derece oldu. 2000 yılında ise 0,6 derecenin üzerine çıktı. 2020 yılına doğru 1 derecenin üzeri görüldü.

Her ne kadar dünya genelinde 1,5 derecelik artış az görülse de aslında çok ciddi bir miktar. Bu verilerin en çarpıcı olanı da son zamanlarda artışın daha da hızlanması. Örneğin 1880 ile 1940 yılı arasında yani 60 yıllık dönemde sıcaklık ortalama 0,3 derece artmış görünüyor. 1980 ile 2020 arasında yani 40 yıllık dönemde ise 1 dereceye yakın bir artış tespit ediliyor. Yani sıcaklık artışı giderek hızlanıyor.
Küresel Isınmanın Doğurduğu Felaketler
Bazıları sıcaklık artışlarının sonunun nereye varacağını da merak edebilir. Küresel ısınma ile beraber artan sıcaklık artışları pek çok felaketi doğuruyor. Bunlardan birisi orman yangınları. Ülkemizde sıcak havalarda görülen yangınlar özellikle Akdeniz bölgesinde kendini gösteriyor. Pek çok sıcak iklimde de orman yangınlarıyla karşılaşmak mümkün. İşin asıl ilginç olanı Sibirya gibi soğuk yerlerde de bu yangınların başlaması. Bu durum, olayın ciddiyetini gösterir nitelikte.
Bir diğer önemli mesele sıcaklık artışları. Son yıllarda ülkemiz dahil birçok bölgede ciddi sıcaklık artışları yaşanarak bazı şehirlerde sıcaklık rekorları kırıldı. Aynı durum, Kuzey Kutbu yakınlarında da geçerli. Örneğin Sibirya’nın iç kesimlerinde sıcaklıklar 40 dereceye yaklaştı. Ülkemizin kuzey kesimlerinde bile bu sıcaklıklar pek görülmezken Sibirya’da ısı artışının bu seviyelere ulaşması dikkat çeken bir veri.
Karşımıza çıkan bir diğer şey buzulların erimesi ile beraber deniz seviyesinin artış yaşamaya başlaması. Bilindiği üzere buzullar, geçmiş yıllara göre daha da incelmiş durumda. Yani birçok buzul artık aramızda değil. Bu durum, deniz seviyesini de yükseltiyor. Ayrıca buzulların erimesi, küresel çapta felaketleri de arttırabilir. 1880 yılından bu yana buzulların 23 cm’den fazla yükseldiği açıklanıyor.
Küresel ısınma ile birlikte bazı nesiller yok oluyor. Bu zamana kadar pek çok hayvanın nesli tükendi. Bunlar arasında tazmanya kaplanı, yaban atı, mavi antilop, kızıl ceyhan ve yaban sığırı gibi çeşitli canlılar yer alıyor. Tehdit altında olan türler ise dev karıncayiyen, zürafa, alageyik, pampa geyiği ve Afrika fili gibi hayvanlar. Küresel sıcaklık artışı sebebiyle daha pek çok hayvanın nesli tükenebilir.