Oyun Dünyası

Minecraft JAVA vs. Bedrock Edition

Minecraft JAVA vs. Bedrock sürümü ile ilgili farkları sizlere bu içerikte yazmak istiyoruz. Umarız sizler için faydalı bir yazı olur.

Minecraft oyunu, her geçen gün gelişerek daha iyi hale gelen bir oyun olmakta. Son olarak 1.19 sürümü ile karşımıza çıkan bu oyun, yalnızca PC değil diğer platformlarda da bulunuyor. Bu bağlamda insanlar hangi platformun daha iyi özelliklere sahip olduğunu araştırıyor. Öncelikle şunu belirtelim ki sistem özellikleri düşük olanlar için Bedrock Edition, performans açısından daha iyi. Bir de özellikler bakımından karşılaştırma yapmak lazım.

Başlıklar

Minecraft JAVA vs. Bedrock Edition

Optimizasyon

CPU ve GPU tüketimi olarak değerlendirdiğimizde Bedrock sürümü, JAVA sürümüne göre daha az tüketim yapıyor. JAVA sürümünün işlemci tüketimi doğası gereği daha yüksek. Çünkü JAVA kullanılıyor ve OpenGL ile çalışıyor. Bedrock sürümü ise DirectX kullandığı ve farklı bir dil ile geliştirildiği için daha az işlemci tüketerek daha yüksek performans vaat eden bir oyun.

Minecraft JAVA vs. Bedrock karşılaştırmasında RAM tüketimi hakkında da bilgi sahibi olunmalı. RAM tüketimi anlamında Bedrock sürümü, daha az tüketim yapıyor. JAVA sürümünün daha çok RAM tüketmesinin nedeni az önce de bahsettiğimiz gibi kullanılan teknolojiler olmakta.

Oynanış

Optimizasyon yani performans anlamında Bedrock sürümünün üstünlüğü ön plana çıkarken bir de özellikleri incelemek gerekir. Firmanın neden böyle bir şey yaptığı bilinmez ama iki oyun arasında bazı ciddi farklılıklar mevcut. Bunlardan birisi shulker kutuları, cam ve yatağa tıklayarak renk değiştirme. Bir oyuncu, Bedrock sürümünde elinde bir boya bulunuyor ise bu eşyaların rengini tıklayarak değiştirebiliyor. JAVA sürümünde bu özellik bulunmuyor ama eklenti desteği ile getirilebilir.

Minecraft JAVA vs. Bedrock

Minecraft JAVA vs. Bedrock karşılaştırması yaparken karlı biyomlar hakkında da şu bilgiyi vermek istiyoruz: Kar yağarken bölgede yer alan ağaçların rengi de değişiyor. Ağaçlar, beyaza yakın bir renk alarak adeta kar ile dolmuş hissi veriyor. Bu özellik JAVA için geliştirilmedi.

Bedrock’ta yer alırken JAVA’da yer almayan bir diğer özellik hayvanların bağlandığı ip ile ilgili. Bu ipler JAVA’da sallanmazken Bedrock Edition ile beraber daha gerçekçi bir fizik ile sallanarak hareket ediyor. Mojang Studios’un bu gibi basit özellikleri JAVA sürümüne entegre etmemesinin nedeni optimizasyon olabilir. Az önce de söylediğimiz gibi Bedrock sürümü, teknolojileri sebebiyle daha iyi performans veriyor.

Kazanlar ile ilgili de bir bilgi verelim. Minecraft JAVA vs. Bedrock farklarından birisi kazanda yer alan suyun renginin güncellenebilir olması. JAVA’da olmayan bu özelliğe göre kazana dökülen suyun rengi boya dökülerek güncelleniyor. Güncellenen renkli suya deri giysiler ile tıklandığında ise deri giysinin rengi değişiyor. JAVA’da deri giysi boyarken bir boya masrafı bulunuyor ama Bedrock Edition’da kazandaki tek boya ile oluşturulan renkli su, birkaç kez kullanılıyor. Bu da tasarruf sağlıyor.

Minecraft JAVA vs. Bedrock karşılaştırması ile birlikte sizlerin bilmesi gerektiği bir diğer şey Bedrock’ta pek çok nesnenin yer alması fakat bu nesnelerin JAVA’da bulunmaması. Bedrock Edition, eğitim moduna sahip bir oyun. Oyuncular, eğitim modunu aktif ettiğinde eğitim materyallerine erişip adeta modlanmış bir oyun ile karşılaşıyor. Bu mod aktif edildiğinde kimyasal reaksiyonlar elde edilebiliyor veya farklı özellikler kullanılabiliyor. Örneğin Bedrock Edition’da su altında patlayan TNT mevcut. TNT, su altında kullanıldığında çevreye hasar veriyor. Bu TNT, JAVA’da yer almamakta.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu