Node.JS Özellikleri ve Kullanım Alanları

JavaScript denince akla gelen sistemlerden birisi Node.JS olmakta. Node.JS özellikleri ile beraber pek çok yazılımcının ilgisini çekmeyi başardı.
Günümüzün en popüler programlama dilleri arasında JS yani JavaScript dili de yer alıyor. JavaScript, sade bir şekilde kullanıldığı gibi kütüphanelerle de kullanılabilir. Kütüphane desteği sayesinde JS’de hızlı bir şekilde gelişmek mümkün olur. JavaScript’in en çok kullanılan uygulamalarından birisi Node.JS. Bu kütüphane, sunduğu pek çok özellik ve eklentileri ile birlikte çeşitli alanlarda kullanılıyor.
Başlıklar
Node.JS ve Tarihi
Node.JS, ilk kez 27 Mayıs 2009 tarihinde geliştiricilerin kullanımına açılan bir JavaScript destekli sistem. C, C++ ve JS ile geliştirilen Node.JS, JavaScript dilini kullanarak kod yazmayı olanaklı hale getiriyor. Genel olarak sunucu tarafında çalıştırılması için kullanılan bu uygulama, sunucuda çeşitli görevleri yerine getirerek kullanıcıların hizmet almasını sağlıyor.
Günümüzde halen güncelleme alan Node.JS Windows, Linux, z/OS, Mac OS, SmartOS, FreeBSD, OpenBSD ve IBM AIX platformlarında kullanılabiliyor. Node.JS’nin Ryan Dahl tarafından geliştirilme amacı ise sunucu tabanlı JavaScript uygulaması çalıştırma desteği sağlamaktı.
Node.JS özellikleri öncesinde tarihinden de kısa bir bilgi vermek gerekir. 2009 yılında yayınlanan Node.JS, 2010 yılında paket yöneticisini desteklemeye başladı. Paket yöneticisi, ortama yeni kütüphaneler eklemeyi sağlıyordu. 2011 yılına gelindiğinde ise uygulama, Windows platformunu desteklemeye başladı.

Node.JS Özellikleri
Node.JS, pek çok özelliğe sahip bir yazılım. Bu özelliklerden birisi paket yöneticisi. Paket yöneticisi sayesinde yeni kütüphaneler ekleniyor. Örneğin Discord bot geliştirmek isteyen bir kullanıcı, Discord bot ile ilgili kütüphaneleri paket yöneticisi sayesinde ekliyor. Bunun yanı sıra uzun uzun kod yazmamak adına paket yöneticisi, pek çok fonksiyona yer veriyor.
Node.JS özellikleri arasında sunucu desteği de bulunuyor. Bir yazılımcı, istediği türde bir sunucu kurarak sunucu tarafında çalışmasını sağlayabiliyor. Örneğin WebSocket, web sitesi, bot, oyun ve bunun gibi pek çok sunucu kurulabilir. Web tabanlı bazı oyunlar da Node.JS ile yapılıyor.
Bu uygulamanın bir diğer özelliği kullandığı dil olmakta. Kullanıcılar, Node.JS ile beraber JavaScript dilinden yararlanarak muazzam bir yazılım geliştirebilir. Şunu belirtelim ki JS, en popüler yazılım dillerinden birisi. Bu da insanların bir sorun yaşadıklarında hemen çözüm bulacakları anlamına geliyor.
Bu uygulamanın daha birçok desteği bulunuyor. Bunlardan birisi C ve C++ desteği. Uygulama, bu iki programlama dili ile beraber kullanılabilir yapıda. Bu da yazılımcıların JS’nin yanı sıra C ve C++’yı kullanarak kod yazmalarına imkan tanıyan bir durum. Node.JS’nin bunun gibi daha pek çok özelliği ve avantajı mevcut. Burada önemli olan nokta kullanıcıların nasıl bir plan yaptığı.
Node.JS Kullanım Alanları
Node.JS özellikleri dışında kullanım alanlarıyla da bilinmesi gerekiyor. Bu uygulama, pek çok amaç için kullanılabilir. Bunlardan birisi bot yönetmek. Örneğin Discord’dan bahsedelim. Discord, botlara sahip bir yazılım. Yazılımcılar, bot geliştirirken Node.JS’den faydalanıyor. Tabi Node.JS dışında da programlama dillerini kullanmak mümkün ama Node.JS, Discord bot için ana geliştirme ortamı.
Uygulama ile birlikte yapılabilecek bir diğer şey oyun sunucusu kurmak. Bunun için WebSocket tercih ediliyor. WebSocket ile beraber kullanıcıların bir oyun sunucusuna sahip olması mümkün hale geliyor. Çok oyunculu oyun yapmak isteyenler açık port bıraktığı için WebSocket ile en iyi performansı alır.
Bunların yanı sıra Node.JS ile şunlar da yapılabilir:
- Web sitesi kurma
- Uygulama için sunucu geliştirme
- Arka plan görevlerini zamanlayarak çalıştırma