Nükleer Enerji Güvenli mi?

Enerji kaynakları arasında karşımıza pek çok kaynak çıkıyor. Bunlar arasında nükleer enerji de yer alıyor. Bazıları bunun güvenliğini araştırıyor.
Nükleer santral, nükleer reaktör ile beraber çalışan bir mekanizma. Nükleer reaktör ise radyoaktif maddelerin kullanılarak üretildiği bir enerji olmakta. Çok yüksek miktarda enerji üretimi yapıldığı için yüksek derecede ısı ortaya çıkıyor.
Bildiğiniz üzere ülkemizde de nükleer santral inşa ediliyor. Hatta ikincisinin yeri de belli olmuş durumda. Bununla beraber üçüncü nükleer santral için de fikirler ortaya atıldı. Bazıları nükleer santrallerin tehlikelerinden bahsediyor olsa da aslına bakarsak nükleer santraller temiz enerji sınıfına giriyor. Bunun nedenini birazdan açıklıyor olacağız.
Başlıklar
Nükleer Enerji Nedir?
Nükleer elektrik, atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türü. Atomun parçalanması ile birlikte ortaya yoğun bir enerji çıkar. Atom bombasını örnek verebiliriz. Atom bombası patladığında da büyük bir enerji yayılıyor. Bu da bu duruma oldukça benzer bir örnek.

Nükleer enerji oluşturmak için üç farklı yöntem kullanılır. Bunlardan birisi olarak fisyon tepkimesi yer alıyor. Fisyon tepkimesine göre uranyum atomuna bol bol nötron veriliyor. Nötrona doyan atom, sonunda bölünerek ortaya büyük bir enerji çıkarıyor. Bir diğer tür olan nükleer füzyon, atomik parçaların birleşmesi ile açığa çıkan enerji.
Bir de yarılanma ile ortaya çıkan enerji bulunuyor. Her atomun bir ömrü vardır. Atomlar, çok uzun ömürlere sahip olduğu için kolay kolay bozunmaz. Örneğin uranyum atomu 4.5 milyar yıllık ömre sahip.
Nükleer Enerji Nasıl Kullanılır?
Gelelim asıl olaya. Pek çok okur, nükleer santrallerin ne kadar güvenli olduğunu merak ederek buraya geldi. Aslına bakarsak nükleer santraller atmosfere su buharı bırakıyor. Yani çevreye zarar vermiyor. Temiz enerji olarak geçen bu santrallerde tehlikeli nokta santralin patlamasında ortaya çıkacak olan radyasyon. Geçmişte buna benzer pek çok örnek ile karşılaştık. Artık günümüzde daha güvenli hale gelen nükleer santraller, hem yüksek miktarda enerjiyi karşılıyor hem de çevreyi kirletmiyor.
Çalışma prensibine baktığımızda reaksiyon için uranyum kullanıldığı görülmekte. Uranyum, parçalanır ve bu şekilde yüksek miktarda enerji ortaya çıkar. Sonuç olarak enerji arzı karşılanmış olur.