Otomobil Tarihi

Otomobiller, hayatımızda ulaşımı kolaylaştırmasıyla bilinen araçlar. Bu başlıkta sizlere otomobil tarihi ile ilgili bilgiler vermek istiyoruz.
Otomotiv dünyası, hız kesmeden gelişmeye devam ediyor. Güvenlik teknolojilerinden elektrikli araçlara, hibrit teknolojisinden daha iyi donanımlara sahip modellere arabalar, kendini bu gibi özelliklerle geliştirme yolunda ilerliyor. Hatta ülkemizde de elektrikli otomobillerle ilgili çeşitli projeler yapılmış durumda. Peki otomobiller nasıl bu günlere kadar geldi? Gelin sizlere bu hikayeden bahsedelim.
Başlıklar
Otomobil Tarihi
İlk Otomobiller
Sizleri 13. yüzyıla götürelim. Bu dönemde insanlar at arabası kullanıyordu. Bir at, saatte 80 kilometre hıza kadar ulaşabilse de her at, bu hıza çıkamıyordu. Daha o dönemlerde geçen bir mektupta at olmadan arabanın kendi kendine hareket etmesi ile ilgili fikirler ortaya çıkmıştı. 15. yüzyıla gelindiğinde ise Leonardo da Vinci ise at olmadan hareket eden bir araç çizdi. 17. yüzyılda Çin imparatoruna verilen bir hediye buharlı oyuncak arabaydı. Bu araç, adeta ilk otomobillerin prototipi gibiydi.
Otomobil tarihi 1700’lü yıllardan sonra hareketlendi. 18. yüzyılda Sanayi Devrimi ile beraber buharlı makineler geliştirilmeye başlandı. Bu devirde ilk buharlı otomobiller de karşımıza çıkmaya başladı. Buharlı otomobillerin önünde devasa bir buhar kazanı bulunmaktaydı. Buhar kazanı sayesinde araç, hareket ediyordu. Sorun şu ki direksiyon ve fren bulunmuyordu. Ayrıca ilk otomobiller, dayanıklılığı sebebiyle çarptığı duvarı yıkabiliyordu. İlk otomobillerin saatteki hızının 10 kilometreyi geçmediğini de belirtelim.

1800’lü yıllarda yani 19. yüzyıl ile birlikte artık araçlar, daha profesyonel hale gelir. Işıklandırma, direksiyon ve fren gibi sistemler otomobillerde yaygınlaşmaya başlar fakat henüz emniyet kemeri gibi güvenlik sistemlerine yer verilmez. Emniyet kemerinin 20. yüzyılın ilerleyen dönemlerinde kullanılmaya başlandığını da ifade edelim.
Otomobil tarihi ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer şey buhar kazanı sonrasında içten yanmalı motora geçilmesi. Bu dönemlerde petrolün işlenmesi ile beraber içten yanmalı motorlar daha da popülerleşmeye başladı. İçten yanmalı motorların ardından elektrikli otomobiller, hidrojen yakıtlı otomobiller ve hibrit otomobiller gibi araçlar ortaya çıktı.
Seri Üretim
Araçlar son hızla gelişmesini sürdürürken 20. yüzyılda artık arz talep dengesinde sorunlar yaşanmaya başladı. Otomobiller, her ne kadar ulaşımda büyük bir gelişme olsa da yaşanan yoğun talebi karşılamak oldukça güçtü. Bir arabayı üretmek için birkaç gün gerekiyordu. Bunun için Ford’un sahibi olan Henry Ford, bir sistem geliştirme kararı aldı. Bu sistem, seri üretimin doğmasına yol açtı.
Seri üretim, bir bant üzerinde parçaların birleştirilmesi yani montajlanıp aracın hazır hale gelmesi. Ford, geliştirmiş olduğu bu sistem ile beraber birkaç günde üretilen arabayı birkaç saate indirdi. Otomobil tarihi için bu adeta bir dönüm noktasıydı. Arabalar, artık o kadar hızlı üretiliyordu ki fiyatlarda da düşüş yaşanmıştı. Bu da araçlar vatandaşların için alım gücünün yükselmesine neden oldu.
Günümüz
Otomobiller, 20. ve 21. yüzyılda pek çok olay ile karşılaştı. Bunlardan birisi emniyet kemerinin 20. yüzyılın ortalarında keşfedilmesi. Bir diğer şey ise ilk ehliyet belgesinin 19. yüzyılın sonunda verilmesi. Dünyada yaşanan olumlu gelişmelerin arasında elektrikli araçların yaygınlaşmaya başlaması oldu. Hatta şimdiden birçok ülke, elektrikli araçların daha çok kullanılması için bazı çalışmalara imza atıyor.
Otomobiller, artık eskisinden daha fazla çevre dostu ve içerdiği yapay zeka sayesinde daha teknolojik. Ayrıca arabaların güvenlik sistemlerinin de gittikçe geliştiğinden söz etmeliyiz. Kendini geliştiren bu modeller, bu özellikleri sayesinde öne çıkarken insanlar da daha güvenli ve daha kullanıcı dostu araçlar kullanıyor.