Coğrafya

Rüzgar Oluşumu ve Çeşitleri

Rüzgar, havayı soğutmasıyla veya ısıtmasıyla bilinen bir hava olayı. Bu başlık altında sizlere rüzgar oluşumu hakkında bilgiler sunacağız.

Rüzgar, dünyanın pek çok yerinde görülüyor. Yeryüzü dahil olmak üzere yüksek seviyelerde dahi rüzgarlar görülür. Belki bu bilgiyi ilk defa öğreniyorsunuz: Yaklaşık 10.000 metre ve üzeri seviyelerde rüzgar hızı saatte 300 kilometre ve üzerine çıkabilir. Yeryüzünde böyle bir rüzgar olduğunda nelerin meydana geleceği az çok tahmin edilebiliyor.

Başlıklar

Rüzgar Çeşitleri

Rüzgar, atmosferdeki havanın genellikle yatay olarak yer değiştirmesi anlamına geliyor. Yani aslında rüzgar olarak adlandırılan şey havanın hareketinden ibaret bir olay. Bunu şu örnekle açıklayabiliriz: Eğer bir insan üflerse rüzgara benzer bir etki oluşturur. Bir diğer örnek havlu sallamak. Havlu sallandığında hava hareketli hale gelir. Bu da bir rüzgar oluşumu ama basit bir olay.

Bir örnek daha vermek isteriz. Buzdolabı poşeti düşünün. Bu poşete yakından üflendiğinde zor şişer fakat uzaktan üflenince daha hızlı şişer. Bunun nedeni poşetin içerisinde alçak basınç noktası oluşması ve poşetin dışında yüksek basıncın olması sebebiyle buradaki havanın poşete girmesi.

rüzgar oluşumu

Sizlere rüzgar oluşumu olayını anlatmadan önce rüzgar çeşitlerine değinelim. Bunlardan birisi fön rüzgarları. Fön rüzgarı, dağdan aşağıya doğru eser. Rüzgarın sıcak olmasının nedeni ise aşağıya doğru indikçe artan sıcaklığa kapılması ve daha sıcak bir hale bürünmesi.

Bir diğer rüzgar çeşidi olan meltem ise karanın ısınması sonucunda denizden karaya doğru esen rüzgar olarak açıklanıyor. Bunun yanı sıra kutup rüzgarları kutupta eser, batı rüzgarları doğuya doğru eser, alize rüzgarları ise kuzey ve güney yarımkürede sürekli eser, soğuk mahalli rüzgarlar ise basınç farkı ile oluşan yerel rüzgarlar.

Rüzgar Oluşumu

Rüzgar, basınç farkı sebebiyle oluşuyor. Yüksek basınçtan alçak basınca doğru ilerleyen hava akımı rüzgarı oluşturur. Bu akım, basınç farkı açıldıkça daha da dikkat çekici hale gelir. Özellikle soğuk havalar geldiğinde alçak basıncı da getirir. Bu, sistemin başlangıcında kuvvetli hava olaylarına neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu