Temp 850 hPa Nedir?

Meteoroloji ile ilgilenmeyi sevenler temp 850 hPa hakkında bilgi almak isteyebilir. Bu başlık altında bu kavramı özellikleriyle açıklıyor olacağız.
Meteoroloji, hava ölçümlerinin yapıldığı ve analizlerin insanlara sunulduğu bir alan. Her gün yapılması gereken tahminler sayesinde kullanıcılar, o günün nasıl geçeceğini öğreniyor ve havaya göre hareket ediyor. Bazı insanlar, meteorolojik olayları sevdiği için bu iş içerisinde yer alıyor. Meteorolojide önemli yeri bulunan kavramlar arasında 850 hPa sıcaklığı yer almakta. Bu işe yeni başlayanlar ve bu tür topluluklarda gezenler bu ifadenin ne olduğunu araştırabiliyor.
Başlıklar
Temp 850 hPa ve Özellikleri
850 hPa sıcaklık haritası, adından da anlaşılacağı üzere sıcaklık verilerini gösteren bir model. Modeldeki 850 hPa kavramı, sıcaklığın denizden 1.500 metre yüksekte yani 1.500 metre seviyesindeki derecesini göstermek için bulunuyor. Bazılarının aklına şu gelmiş olabilir: Sıcaklık her 200 metrede 1 derece artıyor ise neden deniz seviyesinden ölçüm yapılmıyor? Bunun sebebi sıcaklığın her zaman bu şekilde artmaması. Bazen çevresel etkenler sebebiyle farklı artışlar veya azalışlar da görülebilir. Bundan dolayı farklı seviyelerdeki sıcaklıklar ölçülür.

Aslına bakarsak hPa, basınç ile ilgili bir kavram fakat daha anlaşılır olması için bilimsel açıklamalara girmeden içeriği sade bir dille sizlere aktarıyoruz. Temp 850 hPa ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer bilgi bu modelin incelenerek yağış gelip gelmeyeceğini anlamak. Tabii incelenen tek model bu olmasa da sıcaklık sebebiyle kısmen insanlara bilgi veren bir model.
Temp 850 hPa Kullanım Alanları
850 hPa sıcaklık haritası özellikle soğuk hava dalgası ve sıcak hava dalgasını takip etmek için kullanılır. Deniz seviyesinde bunu anlamak mümkün olsa da yüksek seviyede daha da anlaşılır hale geliyor.
Yağış dışında yağış türü de bu model ile öğrenilen bir şey. Örneğin Karadeniz bölgesine -4 derece gelirse sahillere yağmur yağar. -6 ve altında karla karışık yağmur ve -8’den sonra büyük oranda kar yağışı görülür. Bazı modeller -9 ve sonrasını kar olarak kabul eder. Özetle bu model soğuk ve sıcak hava dalgasını yakalamakla beraber yağış türünü de belli eder.