Web 3.0 Özellikleri ve Tarihi

Web 3.0 özellikleri ile beraber insanların dikkatini çeken bir konu olmakta. Bu yazıda Web 3.0 hakkında bilgi veriyor olacağız.
İnternet dünyası hızlı bir şekilde gelişiyor. İnternet geliştikçe yeni teknolojiler de ortaya çıkıyor. İnternetin ilk zamanları oldukça ilkel olarak kullanıcıların karşısına çıksa da zamanla daha gelişmiş bir hale büründü. Hemen çayınızı, kahvenizi veya farklı bir içeceğinizi alın. Çünkü keyifli bir yazı sizleri bekliyor.
Başlıklar
İnternetin Tarihi
İnternet, 20. yüzyılda elektronik bilgisayarların geliştirilmesiyle beraber ortaya çıkmış bir ağ. 1950’li yıllardan sonra bilgisayarların birbirine bağlanması amacıyla geliştirilmeye başlanan bu sistemde atılan tohumlar, meyvelerini iki bilgisayarın kabloyla birbirine bağlanmasıyla verdi. Bu şekilde daha fazla bilgisayar kablolu ağa bağlantı ve internetin temeli ortaya çıktı.
Web 3.0 özellikleri ile ilgili bilgi vermeden önce internetin temelinin iyi bilinmesi gerekiyor. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan internet ağı, sonrasında kablolar vasıtasıyla diğer ülkelere de yayılmaya başladı. Bir süre sonra ülkemize de giriş yapan internet, bu şekilde daha çok kullanıcıya ulaşmış oldu.
Bu dönemler ile ilgili şunu belirtmek gerekiyor ki internet, ilk dönemlerde ciddi anlamda yavaştı. Bir fotoğrafın yüklenmesinin yanı sıra bir sayfayı açarken bile bazen birkaç saniye beklemek gerekiyordu. 90’lı yıllarda internet kullananlar özellikle düşük hızda kullanıyor ise bu durumu iyi bilir.
Web 1.0’ın Doğumu
Web 3.0 özellikleri hakkında bilgi vermeden önce Web 1.0 ve Web 2.0 hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Öncelikle Web 1.0 döneminden söz edelim. Web 1.0, 90’lı yıllarda internetin kamuya açık hale gelmesiyle ortaya çıktı. Yani artık kullanıcılar, internet aboneliği veya internet hakkı satın alarak internet kullanmaya başlamıştı. Bu şekilde halk, internet ile tanıştı.

İnternetin 90’lı yıllardan sonra vatandaşlarla paylaşılması Web 1.0 dönemini resmî olarak başlatmıştı. Bu dönemde internete bilgi edinme amacıyla giriliyordu. Yani bir kullanıcı, internetten yararlanırken bilgi alıp sayfadan çıkıyordu. Bir diğer deyişle web sitesi, kullanıcıya bilgi verirken kullanıcı, web sitesinde paylaşım yapamıyordu.
Web 1.0, tam anlamıyla böyle bir döneme ev sahipliği yapmış oldu. Bununla ilgili bir örnek vererek konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayalım. Örneğin bir mağazaya gidip kitap aldınız. Kitabı aldıktan sonra okumaya başladınız. Kitap bitene kadar okudunuz fakat kitap, yalnızca okunmak için. Yazı eklemek için değil.
İnsanların Etkileşime Geçtiği Dönem: Web 2.0
İnsanlara Web 3.0 özellikleri hakkında bilgi vermeden önce Web 2.0’dan bahsedeceğiz. İnternetin ilk dönemi olarak geçen Web 1.0, günümüze göre oldukça ilkel kalıyor. Kullanıcılar bir yana web sitesi sahipleri, internet kullanıcılarının web sitelerine destek vermesini istiyordu. Örneğin iletişim formunun yer alması talebi bulunuyordu. Bu şekilde çalışmalar yapmaya başlayan birçok ekip, Web 2.0’ın temellerini atarak kullanıcıların internet ortamında daha aktif olmasına katkıda bulundu.
Web 2.0, internet sitesi ile kullanıcı arasında çift yönlü etkileşimlerin olması olarak ifade edilebilir. Bu dönem ile beraber internet sayfaları daha dinamik bir görünüm kazanırken kullanıcılar, internet sayfalarında paylaşım yapabilmeye başladı. Örneğin YouTube, Facebook ve TikTok gibi platformlar Web 2.0 dönemine ait.
Web 3.0 Özellikleri
Günümüzde halen genel olarak Web 2.0 döneminde olsak da Web 3.0 yavaş yavaş etkisini göstermeye başladı. Web 3.0, p2p yani “Peer to Peer” sistemine sahip. Bu durum, verinin birçok yerde hatta kullanıcıların bilgisayarında bile kopyasının bulunmasını sağlıyor. Web 3.0 özellikleri arasında en önemlilerinden birisi hızlı olması. Veri pek çok yerde olacağı için en hızlı olabilecek sunucular kullanıcıya yönlendirilir.