Güvenlik

Web Sitesi Koruma Yolları

Birçok kişi web sitesi yönetirken web sitesi koruma metotlarının neler olduğu hakkında araştırma yaparak sitesini güçlendirmek istiyor.

Web sitesi işi ile uğraşan insanlar kod yazmayı sevdiği veya site açıp yönetmek istediği için bu işe girer. Site kuran bir kullanıcı, kurduktan sonra para kazanarak da bu işten gelir elde edebiliyor. Bu durum her ne kadar bu kadar basit gibi görünse de aslında arka planda birçok eksiklik olabilir. Bir sitenin tasarımı harika olsun, özellikleri de sorunsuz çalışsın. Eğer güvenlik kodları eklenmediyse veya kullanılan yazılımda güvenlik açığı bulunuyorsa sitenin saldırıya uğraması mümkün olur.

Başlıklar

Web Sitesini Korumanın Önemi

Web sitesi koruma yollarına geçmeden önce sitenin neden korunması gerektiğini açıklamak gerekiyor. Bunu bir örnekle açıklayalım. Bir site düşünün. O sitede herhangi koruma olmasın. Aynı zamanda makinede de koruma yer almasın. Yaşanabilecek olaylardan birisi paylaşım yaparken paylaşımın içerisinde JS kodu entegre edip veri toplamak.

Bir diğer yaşanabilecek olay veritabanı kullanılıyor ise SQL kodu ekleyip bu kodu arka planda çalıştırmak ve sitede yetki sahibi olmak. Yönetici hesabını ele geçirme, kullanıcı şifrelerini toplama ve DDoS gibi pek çok olaya imkan tanıyan bu tür sitelerin çok iyi bir şekilde korunması gerekiyor.

Web Sitesi Koruma Yöntemleri

Web sitesini en iyi şekilde korumak için öncelikli olarak hosting kalitesine önem göstermek lazım. Hosting firmasının sunduğu hizmetin ve güvenlik özelliklerinin hangi düzeyde olduğu bilindiği takdirde bu şekilde hareket edilebilir. Bunun için tavsiyemiz 1 günlük deneme sürümü alıp hosting firmasını test ettikten sonra kullanmaya başlamak. Eğer sitenin performansı iyi ise, güncel donanım ve yazılımlara sahipse ve güvenlik alanında da çeşitli imkanlar tanıyorsa tercih edilebilir.

web sitesi koruma

Kullanıcıların web sitesi koruma amacıyla yapması gerektiği bir diğer şey işletim sisteminin daha güvenli olmasını sağlamak. Web sitesi her ne kadar güvenli olsa da işletim sisteminde veya web sunucusunda yer alan bir açık ile de sisteme erişim sağlanabiliyor. Bununla ilgili yapılması gereken şeylerden birisi yazılım sürümlerinin güncel tutulması. İşletim sistemi, web sunucusu veya diğer uygulamaların güncel versiyonları kullanıldığı takdirde bu alanlardaki saldırı oranında ciddi bir düşüş gözlemlenir.

Güvenlik açıklarına karşı yapılması gereken bir diğer şey sunucuda kullanılan yazılımların açıklarını takip etmek. Bazı güvenlik siteleri, yazılımlarda bulunan açıkları not ederek tehlike seviyesine göre sıralıyor. Kullanıcılar, bu tür bir siteyi takip ederek kullandığı yazılım sürümünün hangi güvenlik açıklarına sahip olduğunu tespit edebilir. Buna göre de gerekiyor ise önlem alınması gerekiyor.

Web sitesi koruma amacıyla uygulanması gereken bir diğer şey dizin koruması olarak açıklanabilir. Eğer web sitesi veritabanı üzerinde çalışıyor ise ve dizindeki dosyalarda güncelleme yapılmıyorsa bu doğrultuda dizin koruması uygulanabilir. Dizin korumasının amacı siteye dosya enjekte etmenin önüne geçmek. Bu sistem ile birlikte eğer bir hacker, dosya enjekte ederse uygulama, dizin boyutundaki farklılığı algılayıp siteyi dışarıya kapatır ve site sahibine bilgi gönderir.

İster oyun sunucusu olsun ister web sunucusu olsun bunun gibi daha pek çok ciddi güvenlik açıkları mevcut. Bunlar arasında SQL injection ve XSS gibi açıklar da yer almakta. Bu gibi açıklar sayesinde sitede tam yetki sahibi olunmasının yanı sıra verilerin toplanması da mümkün hale gelir. Özetle kodlama yaparken veya farklı bir yazılım kullanırken kod güvenliğine önem gösterilmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu