JavascriptWeb Dünyası

WebSocket Teknolojisi Hakkında Bilgi

WebSocket teknolojisi sunduğu olanaklarla bilinmesi gereken bir yapı olmakta. JavaScript ile kodlanan bu yapı hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz.

İnternet kullanırken pek çok siteye veya uygulamaya giriş yaparız. Her uygulama, kendine has özellikleri ile insanların ilgisini çekmeye çalışır. Bazı siteler Ajax veya WebSocket gibi protokollerden faydalanarak daha akıcı bir web uygulamasına imza atmaya çalışır. Örnek vermek gerekirse bir web sitesinde dolaşırken sayfa yenilenmeden pek çok işlem yapılabiliyor. Bunun gibi olanakları sağlayan yöntemlerden birisi WebSocket olarak açıklanıyor.

Başlıklar

WebSocket Teknolojisi

WebSocket, ilk olarak 2008 yılında halka sunulan ve bu tarihten sonra kullanılmaya başlanan bir web protokolü. Amacı, web sayfası yenilenmeden pek çok işlemi yerine getirebilmek ve veri alışverişini sağlamak. Örneğin bir web tabanlı oyun geliştirirken WebSocket, anlık bağlantı sağladığı için oldukça faydalı bir teknoloji oluyor.

WebSocket Özellikleri

WebSocket altyapısının birkaç fonksiyonu bulunuyor. JavaScript bilen bir yazılımcı, birkaç fonksiyon sayesinde birkaç dakikada WebSocket yapısını öğrenebiliyor. Öncelikle bağlantı oluştururken bir WebSocket sunucusu kurmanın gerekli olduğunu belirtelim. Bunun için Node.js öneriliyor.

WebSocket Teknolojisi

WebSocket bağlantısını başlatırken kullanılan kod “const Socket = new WebSocket(“wss://xxx”);” olarak yer alıyor. Bu şekilde kullanıcı, sunucu ile bağlantı kuruyor. Bunu şu şekilde düşünebiliriz: Bir oyun sunucusuna girildiğinde sunucu ile bağlantı kurulur ve oyun oynanmaya başlanır. Bu da aynı mantıkla çalışıyor.

Bir diğer aşamada sunucu ile bağlantının aktif olup olmadığını anlamak için bir olay kullanılır. Kullanıcı, bir sunucuya bağlanırken sunucudan yanıt gelmeli ki bağlandığı anlaşılsın. WebSocket teknolojisi üzerinde bu “Socket.onopen” olayı ile gerçekleşiyor. Bu olay, eğer sunucu, bağlantıyı aktif ettiyse çalışıyor. Bu şekilde kullanıcıya bilgi gönderiliyor. Bunun yanı sıra bağlantı kapatıldığında ise “Socket.onclose” olayı kullanılıyor. Bu şekilde kullanıcıya bilgi sağlanıyor.

“Socket.onmessage” olayı ise sunucudan kullanıcıya veri göndermek için kullanılıyor. Örneğin diğer oyuncuların verileri bu şekilde aktarılabilir. Bu durum, özellikle çok oyunculu oyunlarda büyük bir öneme sahip. “Socket.onerror” ise hata oluştuğunda aktif olan bir olay.

“Socket.send(Data);” ise sunucuya veri göndermek için kullanılır. Örneğin çok oyunculu oyundayken hareket edilirse bu verinin sunucuya gönderilmesi gerekir. Bu sayede diğer oyuncular, o oyuncunun hareket ettiğini anlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu