Bilim

Zamanda Yolculuk Mümkün mü?

İnsanların internet ortamında sormuş olduğu sorulardan birisi şu olarak yer alıyor: Zamanda yolculuk mümkün mü? Gelin hep beraber bu soruyu cevaplayalım.

Zaman veya bir diğer ismiyle vakit, planlama yapabilmek ve tarihleri kaydedebilmek için geliştirilen sayısal bir sistem. Zaman, insanların daha planlı yaşamasını sağlarken geçmişte yaşananların ne zaman olduğunu bilmesine de imkan tanır. Aslına bakarsak zaman kavramı, Dünya’nın Güneş’in çevresinde dönmesi ile ortaya çıkıyor. Yani miladi takvim, Güneş’e göre tarihleri ortaya koyuyor. Tabii farklı takvimler de mevcut. Zaman, soyut bir kavram iken zamanda yolculuk mümkün olabilir mi? Bu, pek çok kişinin kafasını karıştırabiliyor.

Başlıklar

Zamanda Yolculuk Mümkün mü?

Gelecek Zaman

Zamanda geleceğe veya geriye gitmek birçok kişinin ilgisini çekmiş bir durum. Bu olay, sinema filmleri ve dizilere bile konu olmuş durumda. Örneğin Back to the Future, bu olay ile ilgili en iyi sinema filmi örneklerinden birisi. Filmde bulunan bir araç ile belirlenen tarihe zamanda iki yönlü yolculuk yapılabiliyor. Gelecekte böyle bir şey olur mu bilinmez fakat gerçeği incelediğimizde hem geleceğe hem de geçmişe gitmek için bazı teoriler ve deneyler bulunuyor.

Zamanda yolculuk mümkün mü? Geleceğe gitmek bazılarına göre mümkün. Zamanda geçmişe gitmenin mümkün olmadığını savunan bazı kişiler, geleceğe daha hızlı bir şekilde gitmenin yolunun bulunduğunu açıklayabiliyor. Normal şartlarda zaten normal hızda geleceğe gidiyoruz. Buna ek olarak geleceğe daha hızlı gitmenin yolu paylaşılıyor. Örneğin bir araç düşünün. Bu araç saatte 200 kilometre hız ile ilerlesin. Araçtakiler için zaman daha yavaş, dışarıdakiler için daha hızlı ilerler. Bu olay, atom saatleri ile ölçülecek kadar düşük bir gecikmeye sahip.

Zamanda yolculuk mümkün mü

Bunun gibi yapılan pek çok deneyde araç içerisindeki saatin daha geri olması, bilim insanlarının dikkatini çeken bir durum oldu. Bu doğrultuda ortaya çıkan teoriye göre hız arttıkça araç içerisindekiler için zaman daha yavaş akıyor. Işık hızına ulaşıldıkça ise araçtakiler daha az yaşlanırken dışarıdaki insanlar için daha fazla zaman geçiyor. Özetle bu teoriye göre ışık hızına yaklaşmak geleceğe gitmeyi mümkün hale getiriyor.

Geçmiş Zaman

Zamanda yolculuk mümkün mü? Bu sorunun ilk aşamasını cevapladığımıza göre şimdi asıl meseleye gelelim: Geleceğe giden bir kişi geçmişe dönebilir mi? İşte bu, birçok bilim insanının kafa yormasına sebep olan bir durum. Bununla ilgili de pek çok teori sunuluyor. Bunlardan birisi ışık hızı ile ilgili. Eğer bir insan ışık hızına yaklaşırsa zaman, onun için daha yavaş akıyor iken ışık hızını aştığında geçmişe gitmek mümkün hale gelebilir. Yani ışık hızında zaman durur, her şey aynı görünür. Işık hızının üzerinde ise çevredeki nesnelerin geçmişe doğru gittiği görülür.

Tabii asıl soruyu soralım: Peki gelecekteki insanlar neden geçmişe müdahale etmiyor? Bunun için pek çok teori var fakat en öne çıkan teorilerden birisi paralel evren teorisi. Bu teoriye göre zamanda geçmişe gitmek gelecekte mümkün hale geldi fakat insanlar, geçmişe giderken yeni bir evren oluşuyor ve buraya gidiyor. Yani mevcut olayları değiştiremiyor.

Zamanda yolculuk mümkün mü? Bu soruyu cevapladığımıza göre şimdi insan algısı hakkında konuşalım. İnsan algısı öyle bir şeydir ki bazı insanlar için zaman daha yavaş bazıları için daha hızlı geçiyor. Örneğin boş boş oturan bir insan için zaman yavaş ilerlerken çalışan bir insan için zaman su gibi akıp gider. Belki gelecekte bu yöntemle de zaman yolculuğu ileriye doğru mümkün olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu